George Best

Over George Best
Over George Best


George Best (Belfast, Noord-Ierland, 22 mei 1946 - Londen, 25 november 2005) was een Britse voetballer uit Noord-Ierland die vooral naam maakte bij de Engelse voetbalclub Manchester United.Hij is een van de beste voetbalspelers aller tijden. Tijdens zijn voetbalcarrière werd Best berucht vanwege zijn levensstijl, met veel drank, vrouwen en snelle auto's.

Biografie
Biografie van George Best

In zijn jeugd speelde Best voor Cregagh Boys' Club, en in het seizoen 1963/1964 kwam hij voor het eerst uit voor Manchester United. Hij werd ontdekt door een scout van United, die een telegram stuurde naar Sir Matt Busby, met de woorden: “I think I've found a genius.” In zijn eerste seizoen daar maakte de aanvaller 4 goals in 17 duels, en vanaf het seizoen daarop was Best een onmisbare waarde voor de club. Met United werd Best onder andere tweemaal kampioen van Engeland en won hij in 1968 de Europacup 1. In de finale tegen Benfica scoorde hij eenmaal. Tussen 1964 en 1972 speelde Best 313 duels, en scoorde hij 128 keer.

In zijn periode bij United raakte hij aan de alcohol. Zijn spel ging achteruit, en hij bleef weg bij trainingen en wedstrijden. De laatste twee seizoenen bij United kwam hij dan ook minder vaak in actie: in 1972/1973 19 keer (4 goals), en in 1973/1974 12 keer (2 goals). In 1974 werd hij daarom bij United ontslagen, waarna hij overstapte naar Dunstable Town, waar hij slechts een jaar bleef. Hij vervolgde zijn carrière bij Stockport County, maar ging daar na 3 duels en 2 goals weg om naar Cork Celtic te verkassen. Ook daar was zijn aanwezigheid niet van lange duur, want in het seizoen 1976/1977 speelde hij al bij Fulham, waar hij 42 maal in actie kwam en 8 keer scoorde.

Net als veel andere voetballers in die tijd vertrok George Best naar de Verenigde Staten. Daar speelde hij in de jaren 1977 en 1978 voor de Los Angeles Aztecs. Halverwege zijn tweede seizoen ruilde hij de Aztecs in voor Fort Lauderdale Strikers, waar hij het jaar erop samen zou gaan spelen met Gerd Müller, de legendarische Duitse goalgetter. In 1980 vervolgde Best zijn weg bij de San Jose Earthquakes, waar hij het na één seizoen voor gezien hield.

Hij ging voor het Schotse Hibernian spelen, waar hij 2 jaar bleef voor hij in het seizoen 1982/1983 de overstap naar Motherwell maakte. In dat seizoen speelde Best voor liefst drie clubs: Motherwell, Arbroath Victoria en Glentoran. Geen van drieën bleek een club te zijn waar Best lang bleef, want in het seizoen 1983/1984 speelde hij al voor Bournemouth, en datzelfde seizoen ook nog voor Nuneaton Borough. Het jaar daarop, in het seizoen 1984/1985, sloot hij zijn carrière af bij Tobermor.

Naast de talrijke clubs waarvoor Best speelde kwam hij ook uit voor het nationale elftal van Noord-Ierland, waarmee hij 37 interlands speelde en zijn land daarin 9 keer een doelpunt bracht.


"Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel George Best; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License. U mag dit verspreiden, zowel letterlijk als aangepast, zolang u zich aan de regels van de GFDL houdt" Wikipedia